A Vidovszky család „WAZ” nevű címere Vidovszky család
       
Családfa Hírek Fotógaléria Kezdő oldal

Hírek

| 2000 | 2001 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |

Eredményes évet zárt a gyomai Vidovszky Béla Városi Képtár

Leadott cikk a "Művészet és barátai" c. folyóirat részére

A Gyomaendrőd város Önkormányzata által alapított, kiemelten hasznos közalapítvány: a "Közalapítvány Gyomaendrőd Város Közgyűjteményeiért" múlt évi utolsó kuratóriumi ülésének résztvevői az alapító okiratban megfogalmazott, a Városi Képtárat érintő feladatok 2006 évi teljesítését tekintették át. E feladatok:

- a Vidovszky Béla Városi Képtár épületének állagmegóvása;

- az itt elhelyezett gyűjtemények - Vidovszky Béla (1883-1973) festményei és személyes emlékei, Corini Margit (1897-1982) a párizsi éjszaka festője hagyatéka, Illéssy Péter (1902-1962) grafikái és festményei, Pásztor Jánosnak a Magyar Nemzeti Galériából letétbe helyezett szobrai, valamint a Képtár fennállása, 1993 óta a kiállító művészek által adományozott képek - kezelése, kiállítása;

- a városban élő és a városhoz kötődő képzőművészek alkotásainak időszaki kiállítása.

Az ülés résztvevői megnyugvással állapíthatták meg, hogy az elmúlt év különösen eredményes volt, hiszen

- a tárgyévben a Képtár fennállása óta a legnagyobb átalakítási és állagmegóvási munkák folytak;

- a képtárban jelentős szakmai munka folyt és a szakmai sikerek sem maradtak el.

A feladataink ellátásához az önkormányzat az éves költségvetésben határozza meg a működésre fordítható összeget. Szakmai munkára (kiállítások rendezésére, a gyűjtemény állagmegóvására és a szakmai munka segítésére szakember muzeológus, művészettörténész időszaki foglalkoztatása) az önkormányzat által létrehozott Civil alap-ra, valamint a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt pályázatokra nyújtunk be pályázatot. (A NKA-hoz a Corini képek restaurálására 2006-ban benyújtott pályázatunkat a bírálóbizottság elutasította.) Az SZJA 1%-os felajánlásból évente néhány tízezer Ft támogatáshoz jutunk. Az épület nagyobb állagmegóvási, illetve átalakítási munkáihoz esetenként az önkormányzati költségvetés előkészítésekor nyújtjuk be igényünket. Korábban, 2004-ben az épület tetőszerkezete lett felújítva.

A képtár évente öt-hat időszaki kiállítása sok látogatót vonz. A látogatói toalett kialakítása már évek óta hiányzott. A 2006. évi önkormányzati költségvetés 2,5 millió Ft-ot biztosított a tervezett átalakításokra. Az átalakítási munkák befejeződtek. A vizes pince megszüntetésre került, a régi iroda, a fürdőszoba és a padlásfeljáró helyén készült el az új iroda, továbbá a férfi és a női WC a látogatók részére. A női WC úgy lett kialakítva, hogy tolókocsis sérült emberek is használhatják majd. (Sajnos a pénz most nem volt elég az akadálymentesítéshez, a bejárati ajtóhoz tervezett rámpa ez évben még nem készülhetett el).

Egy váratlan eseménnyel további felújításra nyílt lehetőség: A nyáron meglátogatta képtárunkat Szacsvai Varga Ferenc festőművész. Elragadtatással szólt a gyűjteményünkről és a Képtárról, különösen sokat időzött Vidovszky Doberdó című festménye előtt. Az egyébként hadtörténész művész elmondta, hogy Budapesten és külföldön számos helyen volt kiállítása, de vidéken még soha. Mi felajánlottuk, hogy a művésznek 2007-ben szívesen rendezünk kiállítást. Másnap elhozta mecénását, Bogdány Jánost, a "Jövőt a Hajléktalanokért Alapítvány" kuratóriumának elnökét, aki felajánlotta, hogy a kiállítás rendezésért három éven keresztül évi 500 ezer Ft-tal támogatja a Képtárat. A nagylelkű támogatás első része szeptember elején átutalásra került az alapítvány számlájára és az alapítvány karbantartó részlegétől kiküldött szobafestők kifestették a kiállító termeket, mintegy ráadásként a támogatási összeghez.. Az összegből három, már javíthatatlan gázkonvektor került kicserélésre két kiállító teremben, továbbá biztonságos új, ötpontos zárral működő bejárati ajtó és raktárablak készült. A lecsökkent raktározási hely hiányát egy nagy méretű beépített szekrény készítésével pótoltuk, amit szintén a támogatási összegből finanszíroztunk.

A Képtár külső ablakait és a kerti faragott pihenőhelyet is újra festtettük. A szükséges festéket szintén a támogatási összegből fedeztük, a munkát a Polgármesteri Hivatal festő közmunkása végezte el. A felújítást helyi vállalkozók is támogatták, elsősorban térítésmentes kétkezi munkájukkal. Meg kell említenünk azt is, hogy az Önkormányzat támogatásával szeptember 9-től a Képtárunk is rendelkezik Internet kapcsolattal.

Ezúton is mondunk köszönetet legfőbb támogatónknak, az Önkormányzatnak és új szponzorunknak, hogy 2007-től kultúrált körülmények között rendezhetjük kiállításainkat és fogadhatjuk látogatóinkat. Köszönet illeti a helyi Kner Nyomdát is a kiállítások meghívóinak - támogatásként történt - elkészítéséért.

A 2006. évi szakmai munkánkról az alábbiakat írhatjuk:

Célunk, hogy a tanulóifjúság ismerkedjen a képzőművészettel, ismerje meg a városunkban született (Vidovszky Béla, Pásztor János, Illéssy Péter), vagy ott élt (Corini Margit) neves alkotók művészetét az állandó kiállítás segítségével. De ismerjék meg a városunkhoz kapcsolódó kortárs művészeket is. Ezért az időszaki kiállításainkat az általános és középiskolás tanulóink szervezetten múzeumi órák keretében látogatják.

Az időszaki kiállításainkról az alábbiak adnak áttekintést:

Január 20-tól március 14-ig Corini Margit gyűjteményes kiállítása

Március 17-től április 21-ig Árpád-kori templomok és kolostorok Veszprém megyében (fotó kiállítás)

Április 28-tól június 2-ig Gömöri örökség címmel É. Kovács László gömörszöllősi amatőr festő kiállítása

Június 9-től július 28-ig Pillangók a Körös-parton Pataj Pál békéscsabai festőművész kiállítása

Augusztus 4-től szeptember 8-ig Parti mítosz címmel Veszeli Lajos, a Balaton festőjének kiállítása

(Szeptembertől a felújítási munkák miatt a szünetelt a látogatás, de január 18-án már megnyílt a 2007. év első időszaki kiállítása "Honti három generáció" címmel, ahol Honti Antal, Honti László, Honti Rita és Csermnyiczky Dávid alkotásai tekinthetők meg.)

A múlt év elején pályázatot nyújtottunk be Az év múzeuma 2005 cím elnyerésére. 2006. május 20-án Budapesten a Nemzeti Múzeum előtt a múzeumi világnapon az eredményhirdetésen a Vidovszky Béla Városi Képtár elismerő oklevelet kapott a: magas színvonalú helyi vonatkozású képzőművészeti anyagáért. (Képtárunk a gyűjteményét tekintve a legkisebb pályázó volt).

2006. évi terveink közt szerepelt a gyűjtemény írásos és fényképanyagának nyilvántartásba vétele is szakember irányításával, de az átalakítási munkák miatt a feltételek nem voltak megfelelőek, ezért ezt el kellett halasztanunk. Így a szakmai támogatás fennmaradó részéből 7 db Corini kép restaurálását végeztettük el.

Szeretettel várjuk a Művészet és Barátai olvasóit, ha Békés megyében járnak, látogassák meg a Vidovszky Béla Városi Képtárat, amelynek címe: 5500 Gyomaendrőd, Kossuth út 11.

Nyitvatartási idő: kedden és csütörtökön 9-14, szerdán és pénteken 11-16, június 1-től augusztus 31-ig további, hétvégi nyitva tartás: szombaton és vasárnap 14-18 óráig.

Támogassák munkánkat, az alapítvány adószáma az 1 % SzJaA adományozásához: 19058733-1-04.

Kóris Györgyné (a kuratórium elnöke, Gyomaendrőd) és

dr. Perneczky László (a kuratórium tagja, Budapest)

dr. Perneczky László
(2007. február 12.)

Nyomatótbarát verzió