A Vidovszky család „WAZ” nevű címere Vidovszky család
       
Családfa Hírek Fotógaléria Kezdő oldal

Hírek

| 2000 | 2001 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |

A hírhez kapcsolódó fényképek…

Cikk a Művészet és barátai c. folyóirat részére

A gyomai Vidovszky Béla Városi Képtár elmúlt évéről

A Vidovszky Béla Városi Képtár működésének hátterét a Gyomaendrőd Város Önkormányzata által alapított, kiemelt közhasznú alapítvány, a „Közalapítvány Gyomaendrőd Város Közgyűjteményeiért” biztosítja. Az alapító okiratban megfogalmazott, a képtárat érintő feladatok a következők:

- a Városi Képtár épületének (5500 Gyomaendrőd, Kossuth út 11.) állagmegóvása;

- az itt elhelyezett gyűjtemények – Vidovszky Béla (1883, Gyoma – 1973, Budapest) festményei és személyes emlékei, Corini Margit (1897, Kolozsvár – 1982, Békés) a párizsi éjszaka festője hagyatéka, Illéssy Péter (1902, Gyoma – 1962) grafikái és festményei, Pásztor Jánosnak (1881, Gyoma – 1945, Budapest) a Magyar Nemzeti Galériából letétbe helyezett szobrai, valamint a Képtár fennállása, 1993 óta a kiállító művészek által adományozott képek – kezelése, bemutatása;

- a városban élő és a városhoz kötődő képzőművészek alkotásainak időszaki kiállítása. A feladatok ellátásához Gyomaendrőd Város Önkormányzat képviselő testülete, mint alapító a Közalapítványon keresztül biztosítja az anyagi eszközöket, így 2007-ben a működési költségekre 1.2 millió forint támogatást kaptunk. Ezen felül a szakmai munkára (a gyűjtemény állagmegóvására, kiállítások rendezésére és a szakmai munka segítésére) az önkormányzat által létrehozott „Civil pályázati alap”-tól 500 ezer forint jutott a Közlapítvány költségvetésébe. Sajnos a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt pályázatokra ez évben is eredménytelen volt a Corini képek restaurálási költségeire benyújtott pályázat. A képtárkezelő-adminisztrátor foglalkoztatásához eddig a Munkaügyi Központ bértámogatását (2007-ben ez 562 ezer forint volt) élvezte a Képtár, sajnos ez 2008. január 1-től pénzszűke miatt megszűnt. Az SZJA 1%-os felajánlásból a múlt évben az APEH az eddigi legmagasabb, 87 ezer Ft támogatást utalta át. 2006-ban a Vidovszky család úgy rendelkezett, hogy a Vidovszky képek eladásából származó jogdíjakat a Közlapítvány kapja meg. Az első ízben átutalt, az elmúlt évtizedben felgyülemlett jogdíj 127 ezer forintja így 2007-ben szintén a Közlapítvány anyagi lehetőségeit gyarapította.

A képtár épületénél másfél évvel ezelőtt nagyobb állagmegóvási, illetve átalakítási munkálatok folytak, amelyhez a 2006. évi önkormányzati költségvetés 2.5 millió Ft-ot biztosított. Erről, (azaz a nedvesedést okozó vizes pince megszüntetéséről, új iroda, továbbá a látogatók részére férfi és női WC kialakításáról,) a múlt évben már hírt adtunk. Az átalakítási munkák a 2007. év elejére befejeződtek, így 2007-től kultúrált körülmények között rendezhettük kiállításainkat.

Hogy a nyári időszakban nagyobb csoportok látogatása esetén a várakozást kellemes környezetben lehessen eltölteni, a kuratórium elnökének kezdeményezésére a Vidovszky képek jogdíját az udvar felújítására fordítottuk, amennyiben az udvaron kultúrált pihenőhely került kialakításra: az ott lévő filagória alatt lévő használaton kívüli kút oldalát bepucoltattuk, a kút tetejére asztallapot készíttetünk és körülötte három új kerti padot helyeztünk el. A kerti sövény nyírását vállalkozóval szakszerűen végeztettük el (a fűnyírást és egyéb alkalmi kerti munkát a Polgármesteri hivatalból kirendelt közhasznú munkások végezték el). Ezen kívül az épület előtt az utcán egy nagyméretű, figyelemfelkeltő hirdetőtábla is elhelyezésre került. Az udvar-kert felavatására a nyári kiállítás megnyitóját követő pikniken került sor, amely a szépszámú résztvevő körében nagy sikert aratott. Reményeink szerint ez évente megismétlésre kerülhet.

Ezúton is köszönetet mondunk legfőbb támogatónknak, Gyomaendrőd Város Önkormányzatának. Köszönet illeti a helyi Kner Nyomdát is a kiállítások meghívóinak – támogatásként történt – díjtalan elkészítéséért, továbbá Várfi Andrásnak, a város polgármesterének 10 ezer forintos pénzadományáért, továbbá a Vidovszky család anyagi és erkölcsi támogatásáért, végül azoknak a névtelen adományozóknak, akik az SZJA 1%-át a Közalapítványunknak ajánlották fel.

A 2007. évi szakmai munkánkról az alábbiakat írhatjuk:

Egyik legfőbb célunk az, hogy a város tanulóifjúsága közelebbről megismerkedjen a képzőművészettel, a négy állandó kiállítás keretében találkozzon a városunkban született (Vidovszky Béla, Pásztor János, Illéssy Péter), vagy ott élt (Corini Margit) neves alkotók művészetével. De az időszaki kiállítások segítségével a városunkhoz kapcsolódó kortárs művészek alkotásaival is megismerkedhessenek. Ennek, vagyis az általános és középiskolás tanulóink szervezett „múzeumi óráinak” sikerét számok is igazolják: az elmúlt évben a képtárat meglátogató 1461 fő között örvendetesen 731 főre ugrott a helyi tanulók száma.

A 2007. évi időszaki kiállításainkról az alábbiak adnak áttekintést:

Január 13-tól április 6-ig „Honti három generáció” kiállítás: Honti Antal (1921, Gyoma) és családtagjai (Honti László, Honti Rita és Csermnyiczky Dávid) alkotói munkássága.

Április 14 -től június 1-ig Gyomaendrődi rajztanárok kiállítása.

Június 5-től június 24-ig „Békés megye tájain” vándorkiállítás.

Június 30-tól augusztus 31-ig „Rokokó bohóságok” Szacsvay Varga Ferenc kiállítása.

Szeptember 8-tól október 12-ig A Szegedi Szépmíves Céh kiállítása a gyomaendrődi alkotótábor munkáiból.

Október 22-től 2008. március31-ig „Hagyományos halászat” Kunkovács László (1942, Endrőd) etnofotográfus kiállítása.

A Corini gyűjtemény festményeit és a városban magántulajdonban található Corini képeket Kunkovács László fotóművésszel lefényképeztettük egy későbbiekben megvalósuló Corini album kiadásához. A szakmai támogatás fennmaradó részéből az utolsó 5 db Corini kép restaurálását végeztettük el.

A Közlapítvány kuratóriumában és a képtár működtetésében 2008. január 1-vel jelentős változások történtek:

– a kuratórium eddigi elnöke, eredményes évek után felmentését kérte Gyomaendrőd Város Önkormányzatától. Kóris Györgynének köszönettel tartoznak mindazok, akik az elmúlt évek kedvező változásait a Vidovszky Képtárban közelről megtapasztalták. Hogy csak két dolgot emeljünk ki az ő elnöksége időszakából: szervezőkészségének köszönhetően az épület belseje és környéke megújult, a képtár gyűjteményeinek gerincét képező összes Corini és Vidovszky kép pedig restaurálásra került. A kuratóriumi elnöki posztra a kuratórium eddigi egyik tagját, Szonda Istvánt, az Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjét delegálta a Város Képviselő testülete a 2007. november 29-i ülésén.

– mint említettük, a képtárkezelő-adminisztrátor foglalkoztatásához a bértámogatást a Munkaügyi Központ megszüntette, így a képtár rendszeres nyitva tartása egyelőre megoldatlan. Tehát az Interneten is közzétett nyitvatartási idő már ma nem érvényes, a látogatóknak az Endrődi Tájház (5502 Gyomaendrőd, Sugár utca 20.) telefonszámán lehet bejelentkezni (hétfőtől péntekig 9 és 4 óra között): +36/06 66 386-689, vagy +36/06 66 386-157.

A megújult kuratóriumnak egyik feladata lesz az egyre népszerűbb Gyomai Gyógyfürdő bel- és külföldi vendégeinek becsalogatása a közgyűjtemények, így a Vidovszky képtár megtekintésére. Ehhez azonban nem elegendő a hatékony propaganda, de a képtár állandó, rendszeres nyitva tartása személyi és anyagi feltételeinek biztosítása is szükséges.

Szeretettel várjuk a Művészet és Barátai olvasóit, ha Békés megyében járnak, látogassák meg a Vidovszky Béla Városi Képtárat. Kérjük, hogy támogassák munkánkat, az alapítvány adószáma az 1 % SzJA adományozásához: 19058733-1-04.

dr. Perneczky László (a kuratórium tagja, Budapest)

(Utóirat a Vidovszky család részére:

Kérem, hogy néhányan a ja42@globonet.hu email-cím felhasználásával köszönjék meg Kóris Györgyné Klárikának a kuratórium eddigi elnökeként végzett odaadó munkáját.)

dr. Perneczky László
(2008. február 26.)

Nyomatótbarát verzió