A Vidovszky család „WAZ” nevű címere Vidovszky család
       
Családfa Hírek Fotógaléria Kezdő oldal

Impresszum

A portált Németh Ákos Ferenc tartja karban a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék Fermentációs Kísérletüzemi Laboratóriumának szerverén. A portállal kapcsolatos problémákkal fordulj a webmesterhez a vidovszky-admin@f-labor.mkt.bme.hu e-mail címen. A portál designja alapvetően ifj. Vidovszky István műve.

A portált 800x600x24 felbontásra terveztük. A megjelenést a Mozilla motorú böngészőkre (pl. Mozilla, Galleon, Firefox) optimalizáltuk, de szándékunk szerint Microsoft Internet Explorer alatt is olvasható. A portál szabványossága ezt kívánja garantálni. A portál megfelel a W3C (World Wide Web Consortium) HTML 4.01 és CSS szabványainak. Ennek ellenőrzésére kattints az oldalak jobb alsó sarkában elhelyezett ikonokra. A portál üzemeltetése Linux alapú operációsrendszeren történik: Debian GNU/Linux A kiszolgáló gépen Apache web-szerver fut. A portál flexibilitását és dinamikusságát a PHP script nyelvnek és a kiszolgáló gépen futó MySQL adatbázisszervernek köszönheti. Az alkalmazott karakterkódolás a jövő útját jelentő utf-8. A honlap verziószáma: 4.03.

PHP MySQL Debian GNU/Linux Apache
Valid CSS! W3C

Az oldal látogatóiról nyilvántartást vezetünk, amelyben a látogatók böngészési helyét (ip-címét), böngészőprogramjának típusát és verziószámát, valamint operációsrendszerét tartjuk számon. Az így készült statisztikát itt érheted el. Adatvédelmi nyilatkozatunk itt olvasható.

A legutolsó technikai változtatás dátuma: 2007. június 12.

A honlap története (blog)

2004. május 25.

A honlap legelső verzióját valamikor 1999-ben szerkesztettem. Azóta sok minden megváltozott. Egyrészt idősebbek lettünk, bármily meglepő, másrészt talán érettebbek is. Ezt a változást a honlap is követte, és az is érettebb lett. Azt hiszem, sikerült mára egy kiforottabb struktúrát kitalálnom/kitalálnunk, és sok technikai jellegű újítás is bekerült a lapba. Nagyon remélem, hogy a honlap eléri igazi célját, vagyis valóban segíteni tudja azt, hogy családunk tagjai tartani tudják egymással a kapcsolatot. Ezen új honlapra feltettem a legtöbb hírt a korábbi honlapról. Nem mindet, kicsit talán önkényesen, de szelektáltam. Számomra nagyon jó érzés volt egyébként a régi cikkek átolvasása az újraszerkesztés során, ezért ajánlom bátran mindenkinek, olvassa néha el a korábbi cikkeket, illetve bíztatok mindenkit, hogy küldjön nekem hasonlóakat.

A honlap persze csak úgy érheti el célját, ha megfelelő gyakorisággal frissítem, illetve a családtagok megfelelő gyakorisággal olvassák. Én most nagyon lelkes vagyok, s minden igyekezetemmel azon leszek, hogy ez a lelkesedés ne nagyon apadjon. A honlap „műszaki” paramétereit lejjebb elolvashatjátok. Ezeket első sorban azért írom le, mert jól esik néha egy kicsit kockulni, másodsorban pedig azért mert fontosnak tartom a számítástechnika világában alkalmazott nézeteimet, mint például a szabványosságot. Remélem ezek ellenére a család részéről sem fog apadni a most tapasztalható lelkesedés.

Ezen a helyen szeretnék köszönetet mondani (talán a család nevében) László-Herbert Márknak, aki a Vidovszky-honlap haldoklásának két és feledik évfordulóján rávett arra, hogy újraélesszem a honlapot. Neki köszönhetjük azt is, hogy újraéledt a Vidovszky-levelezőlista.

Egy ilyen összefoglalóban illendő, azt hiszem, néhány bíztató szót írni a jövőről is, hogy mi minden nagy vívmány várható. Tervem az rengeteg, időm kevesebb. Lassan eljutok talán arra a szintre a web-oldal szerkesztésének világában, hogy tudok önműködő honlapot csinálni. Ennek az lenne a lényege, hogy vendégkönyvszerűen lehetne a híreket feltenni a honlapra, s ezzel ki lehetne iktatni engem a rendszerből. A kérdés persze az, mennyit nyerünk ezzel, hiszen Nektek akkor is le kell írni egyszer a cikket... nos, majd meglátjuk. Egyelőre örülök annak, hogy vannak olyan cikkek, amiket feltehetek a honlapra, s örülök, ha valaki ezeket elolvassa, s legalább annyit mond, hogy nem is olyan rossz, valamint, hogy ez meg az még szerepelhetne...

2004. június 11.

A fentebbi sorok írása óta eltelt egy kisebb idő, s immáron megszületett a honlap 2.5-ös verziója. Ez azt jelenti, hogy ez az oldal, amit most magad elött látsz, már PHP alapú. Ez valószínűleg senkinek nem mond semmit. A lényege az egésznek annyi, hogy az oldalakat valós időben generálja a web-szerver a letöltéskor. Így sokkal flexibilisebb a rendszer.

2004. július 7.

Bár régebb óta már (ahogy az a Vidovszky-hírek között is szerepel), de érezhető immáron a PHP áldásos hatása. Ez azt jelenti, hogy a PHP segítségével sikerült elkészítenem a cikk- és fénykép feltöltési lehetőséget (lsd. Vidovszky-hírek, ill. Fotógaléria). Ezenkívül az elmúlt napokban sikerült ismét egy kicsit változtatni, fejleszteni a honlapon. Az egyik legfontosabb fejlesztés, hogy sikerült egy korrekt számlálót készítenem, ami nemcsak az oldal látogatóit számlálja, hanem statisztikát készít arról is, hogy ki milyen operációs rendszerről és böngészőről nézi az oldalt. Elindult közben egy másik „project”, melynek keretében ifj. Vidovszky István segítségével egy szebb design-t kap az oldal. Ennek keretében a műszaki paraméterek is változnak kicsit, mert az eddigi 1024x768x24-es felbontás helyett inkább 800x600x24-es felbontásban kezdtünk el gondolkozni.

2004. július 14.

Amint az az Impresszumból is látható, ismét fejlődött a honlap. Az eddigi PHP szkriptnyelv mellé elkezdtem JavaScriptet tanulni, aminek az eredménye a honlap oldalán látható menüsor. Ezzel a lépéssel persze együtt kell járnia egy verziószám emelésnek, úgyhogy legyen mától az oldal verziószáma 2.6! Sajnos a JavaScriptről nem tudok annyi szépet mondani, mint a PHPről (az egy nagyon jó kis nyelv... :), de illendő dolog szerintem azért ő róla is megemlékezni a honlap történetének sorai között. Bár még mindig nem végleges az oldal design-ja, nem hallgathatom el azt sem, hogy kedves unokabátyám erősen igyekszik... :) ...haladunk!

2004. szeptember 11.

A mai napon lecseréltük családi honlapunk design-ját, minek során eltünt a JavaScriptes oldalsó menü. Ez külön öröm a számomra (a JavaScript szabványtalanságai miatt). Az új design kialakításában vitathatatlan érdemekkel bír ifj. Vidovszky István. Ezzel párhuzamosan igen csekély technikai változtatásokat is tettem, amik egy kicsit biztonságosabbá tették az oldalt. A honlap története során először mondhatjuk el, hogy az oldalnak véglegesnek gondolt kinézete van. Persze idővel majd érezni fogjuk az újítás vágyát, de addig is legyen hát honlapunk verziószáma 2.7!

2005. szeptember 4.

Immáron közel egy éve futott –szerintem– sikeresen a családi honlap, amikor úgy éreztem, hogy védenünk kell a családtagok személyes adatait. Éppen ezért a honlapot egy portállá írtam át, amelyre be lehet jelentkezni. Mostantól csak a regisztrált felhasználók küldhetnek be híreket és tölthetnek fel képeket. A feltöltés során megadható, hogy az adott hír ill. fotóalbum publikus, vagy csak a regisztrált felhasználók számára érhető el. Ily módon a személyes adatokat tartalmazó hírek esetén be lehet állítani, hogy csak a portál felhasználói olvashassák azt. A regisztrációval párhuzamos fejlesztés, hogy mostantól minden hírnek a feltöltője a tulajdonosa, aki megváltoztathatja, vagy le is törölheti a hírt. Ugyanez igaz a fotóalbumokra és a bennük lévő képekre is. További fejlesztés, hogy most már nemcsak a hírekhez lehet képet feltölteni, hanem a fotóalbumokhoz is híreket. (Továbbra is kölcsönösen egyértelmű kapcsolatnak kell fennállnia a hírek és a fotóalbumok között, vagyis egy hírhez csak egy album tartozhat és fordítva.) Eme igen jelentős technikai változások szükségessé tették a honlap verziószámának emelését is. :) Legyen tehát portálunk új verziószáma 3.0!

2005. október 19.

Régi terv valósult meg akkor, amikor sikerült elkészíteni a családfa online verzióját. Korábban is volt ilyen a portálon, de akkor az online verziót a családfakészítő program generálta, nem egészen hibátlanul. Immáron a feldolgozó szkriptet is én írtam meg, ami a forrás file-ból közvetlenül és online generálja a családfát. Érdemes megnézni az ebben található feature-öket... :-) Ennek az újításnak köszönhetően a családfában szereplő személyes adatok is védettekké váltak, legyen tehát a portál verzió száma 3.0.1 a mai naptól.

2005. december 18.

Karácsonykor vizsgaidőszak van. Ez azért jó, mert vizsgaidőszakban rengeteg szabadideje van az embernek akkoris, ha egyetemista, meg akkoris, ha PhD hallgató. (Ezt a mondatot alapvetően csak azért írtam ide, hogy mindenki tudhassa, milyen komoly ember vagyok. - Feltéve, hogy egyáltalán elolvassa ezt valaki...) Szóval a sok idő azért jó, mert akkor ráér az ember portált fejleszteni. Így csináltam egy-két apróbb technikai változtatást. Ennek keretében tökéletesítettem a regisztrációs oldalt (egy két csodálatosan szép technikai bravurral), és megreguláztam a szerver hibaüzeneteit. Például, ha beírod a böngésződ URL sorába, hogy http://vidovszky.bmrg.hu/bela (ami nyilvánvalóan egy nem létező oldal), akkor a szerver hibaüzenete „portál stílusban” jelenik meg. Nem semmi, mi? :)

2005. december 19.

Ahogy már írtam, a Karácsony jó, mert ilyenkor már a fű se nő... Így ismét játszottam egy kicsit a honlappal. Mától a regisztrált felhasználók nyilatkozhatnak úgy, hogy „Elegem van a családból, törlöm a regisztrációmat a portálról!”

2006. január 16.

Immáron elmúlt a Karácsony, s a főnököm is állandóan zaklat ugyan, de azért szakítottam egy kis -munka- időt a családi portálra. Ennek eredménye, hogy ha valaki elfelejti a jelszavát, nem kell újra regisztrálnia, csupán meg kell adnia a felhasználónevét és az e-mail címét, a portál pedig elküldi az új jelszót. Jó mi? :)

2006. március 20.

Bár a blog alapján úgy tűnik, hogy csak a -nem létező- babérjaimon csücsükéltem az utóbbi bő két hónapban, ez azért így nem igaz. Az igaz ugyan, hogy az utóbbi idők változtatásai többnyire láthatatlanok maradtak/maradnak a kedves (és persze a kedvtelen) látogatók előtt, azért azt el kell árulnom, hogy az utóbbi egy-két hétben jelentősen egyszerűsítettem, javítottam, „szebbé” tettem a portál „programjának” kódját. Így az oldal biztonságosabbá és hatékonyabbá vált. (No, így kell dicshimnuszt zengenie az embernek önmagáról... :) )

2006. március 23.

A mai napon a portál elköltözött eredeti helyéről, a Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Diákotthon szerveréről és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kapott új helyett. Az új gép paraméterei nem annyira kellemesek mint a BMRGs szerveré voltak, de a sávszélessége az csodálatos. Ha minden igaz, akkor hamarosan új vasat is szerzünk. Ez még folyamatban van, de több irányba is nézelődünk.

2006. március 30.

A költözéssel párhuzamosan a családfát is átalakítottuk. Ma már nemcsak egy gigantikus és teljes családfa található a portálon, hanem kisebb részletei kiemelve is a jobb áttekinthetőség kedvéért. Így az online és a „teljes” családfa minden általunk ismert rokonságot feltár, a kisebb részcsaládfák pedig igazi családfaként csak pl. a Vidovszky-leszármazottakat vagy az Urszinyiakat mutatják.

2006. április 5.

A blog tanúsága szerint nagyon aktív vagyok az utóbbi időben... A mai napon a BME beregisztrálta a szerver nevét. Így már nemcsak ip cím alapján érhető el a portál. Ezzel lényegében befejeződött a portál költözködése. (Ha sikerül új vasat szerezni, az már nem lesz ilyen látványos költözés...) A portál új címe: http://f-labor.mkt.bme.hu/vidovszky. Természetesen egy jó ideig még használható lesz a korábbi http://vidovszky.bmrg.hu web cím is. (Ezzel együtt érdemes a böngészőkben átírni a könyvjelzőket.) Mától van egy külön webmesteri e-mail címünk is: vidovszky-admin@f-labor.mkt.bme.hu. Azért nem semmi, miket tudunk... ;)

2006. június 1.

Az utóbbi időben egy visszaszámláló volt látható a kezdő oldal jobb felső sarkában, amely 2006. május 25. 10:25 percig számolt vissza. Ez lehet, hogy nem sok mindenkinek tűnt fel; a bátyám is elég nehezen vette észre. Miután eltelt a visszaszámolás célját képező dátum, az is kiderült, hogy két éves lett a portál. Ha jobban megnézzük, ebben az impresszumban, az oldal története 2004. május 25-én kezdődött újra. Tehát gyuljanak öröm tűzek szerte a világon e ragyogó ünnep örömére. (Természetesen a 10:25 csak egy amolyan bumm-a-hasra típusú időpont, a dátum viszont fix.)

A visszaszámláló -nem túl bonyolult- programjának megírásán kívül azért mást is varázsoltam a portálon, elvégre újra a boldog semmittevés időszaka köszöntött ránk, az úgynevezett vizsgaidőszak. Nos e fabrikálás jegyében mától mindenki megadhatja a saját honlapjának címét. A másik újítás ezzel némiképpen összefügg és a portál felhasználóinak listájában jelent meg. Mivel szerencsére egyre több és több (jelenleg 41) felhasználója van a portálnak, célszerűnek tűnt az egy nagy listát több rövidebb oldalra bontani. Próbáljátok ki, hogy megnézzétek, hogy sikerült megoldanom ezt a problémát. Természetesen erre is lehet reflektálni a szokásos e-mail címeken.

2006. november 8.

A mai napon ismét nőtt egyett a honlap verziószáma. Ennek oka az a tény, hogy a honlap motorját sikeresen átírtam. Ennek keretében ma már egy MySQL adatbázis szerver szolgálja ki a honlap igényeit. Ez némi gyorsulást és nekem nagy könnyebbséget jelent.

A másik fejlesztési ág a családfa átszervezése. Megszüntettem a nagy képeket, helyettük egy szövegesen, általam „rajzolt” családfa van. Ez a tervek szerint jóval flexibilisebb (lesz).

2007. február 8.

Az utóbbi időben több apróbb változtatást is eszközöltem a honlapon. És most két új feature is megjelent. Az egyik egy kereső oldal, melynek segítségével keresni lehet a portál adatai között. A másik egy régi-régi tartozásom, az adatvédelmi nyilatkozatunk.

2007. június 5.

Már viszonylag régóta nem számolhatok be semmilyen nagy technikai (vagy éppen) egyébjellegű áttörésről a portállal kapcsolatban. Főleg apróbb, de annál hasznosabb módosítások jelentek meg.

Ide tartozik az, hogy a kezdő oldalon „A család legfrissebb albuma” címszó alatt immáron nem a legutóbb létrehozott album címe áll, hanem azé az albumé, amelybe legutóbb képet töltöttek fel. A kettő persze gyakran azonos, de ez a feature nem is annyira ritka kivételek alkalmával igazán hasznos.

Az oldalt nem oly gyakran látogató felhasználók számára hasznosnak tűnik az is, hogy már a kezdő oldalon megjelenik, ha a családfát az elmúlt két héten belül frissítették. (A két hét persze konfigurálható. Egyelőre csak portál szinten, de lehet, hogy előbb-utóbb meg lesz az is, hogy személyre szabhatóvá válik ez a szolgáltatás.)

És végül, de nem utolsó sorban, ezen bejegyzés alkalmával szeretnék gratulálni honlapunk 3. születésnapjához. Azt gondolom, hogy ez nem csak az én érdemem, hanem a családé is, hiszen, ha ők nem töltenének fel több-kevesebb rendszerességgel a híreket/képeket/érdekes állományokat, akkor valószínűleg már régen abbahagytam volna a portál gondozását. (És milyen vicces/jó, hogy ezt a portált tulajdonképpen már csak gondozni kell és nem annyira fejleszteni.)

2007. június 12.

Ma megemeltem a honlap verziószámát egyszázaddal. Ennek a hatalmas emelésnek az az oka, hogy regisztráltam a honlapot a Google - Analytics-ra. Ezzel még pontosabb képet kaphatunk a látogatók böngészési szokásairól. (Az kérdéses persze, hogy valaha is ki fogjuk-e értékelni az eredményeket, de ez a szolgáltatás szép térképeket mutogat a látogatók érkezési helyeiről, amit majd jól felteszünk ide is, ha már elég adat áll a rendelkezésünkre.)

2007. augusztus 22.

A portál újabb feature-rel bővült a mai napon. Ennek eredményeképpen a családfában szereplő egyes személyekhez létre lehet hozni ún. személyes albumokat. Ennek célja, hogy ide fel lehet tölteni az adott személyről (fény)képeket, illetve különböző dokumentumokat.

A regisztrált felhasználók létrehozhatják saját maguk személyes albumát, amennyiben szerepelnek a családfában. A többi családfa-tag személyes albumát a családfa-adminisztrátorok (első sorban Németh Áron) tudják létrehozni, így őket kell megkérni ha szüleinknek, nagyszüleinknek, stb. szeretnénk személyes albumot. Ha egy regisztrált felhasználó igényli (és az adminisztrátorok úgy látják jónak), akkor a személyes album odaadható neki, így attól kezdve ő lesz az album tulajdonosa. Ezzel elérhető, hogy a gyerekeknek is legyen saját személyes albuma, amelyet a szülők felügyelnek. (Ezen igények benyújtására a legegyszerűbb fórum az e-mail: katt a bátyám nevére.) A személyes albumokba aztán minden regisztrált felhasználó feltölthet dokumentumokat, nem csak az album tulajdonosai. Ez által a szerényebb rokonokkal kapcsolatos fontos információk is felkerülhetnek a portálra anélkül, hogy elvesznének az egyéb hírek és fotóalbumok dzsungelében. A személyes albumok a fotógaléria albumaihoz hasonlóan viselkednek minden szempontból. Az egyetlen megszorítás, hogy nem tehetőek publikussá.

A személyes album legnagyobb előnye talán, hogy az album első eleme fényképként megjelenik a családfában a jobb felső sarokban. (Az elemek sorrendjét az album tulajdonosa tudja megváltoztatni.)

Természetesen még mindig van mit tenni a jobb honlap érdekében, éppen ezért szívesen várok minden ötletet a honlappal, illetve annak használhatóságával kapcsolatban. (Pl. „Szeretném, hogy a honlap kezdő oldalán ki legyen írva, hanyadika van, és még hányat kell aludnom a Teddy macim 18. születésnapjáig.” :)

A további sikeres honlap reményében:

Németh Ákos Ferenc, a portál webmestere