A Vidovszky család „WAZ” nevű címere Vidovszky család
       
Családfa Hírek Fotógaléria Kezdő oldal

Belépési GYIK

Ez az oldal arra szolgál, hogy taglalja a portálra való belépéssel kapcsolatos gyakran ismételt kérdéseket.

Miért jó, hogy be kell lépni az oldalra?

A honlap átalakitására több okból is szükség volt. Az egyik, s legfontosabb ok az volt, hogy szerencsére igen sok a látogatónk. A honlapot azonban nem csak a család tagjai látogathatják és látogatják. Éppen ezért szerintem nem kívánatos dolog az, hogy személyes adatok is fent legyenek a honlapon. (Ez igen sok személyiségi jog-problémát vet fel, hiába nem vagyok amúgy egy nagy személyiségi jog-védő...) Másfelől azonban gyakran szükségünk van egymás adataira, hogy e-mailt vagy levelet írjunk egymásnak, felhívjuk egymást, stb. Erre a helyzetre jó megoldásnak tűnik számomra, hogy bizonyos híreket az internet teljes társadalma, bizonyos híreket és bizonyos személyes adatokat azonban csak a regisztrált felhasználók –az internetezők egy szűrt csoportja– nézhet meg. Ezt szolgálja a regisztráció és a bejelentkezés. Mivel a regisztráció sikerességéhez az én hozzájárulásom is szükséges, lényegében kizárhatjuk, hogy illetéktelenek regisztráljanak. További lehetőség a család számára, hogy a felhasználók mindenféle adatot megadhatnak magukról, s így a regisztrált felhasználók számára a portál címjegyzékként is üzemelhet anélkül, hogy illetéktelenek hozzáférnének adatainkhoz. Az adatkezeléssel kapcsolatban érdekes lehet elolvasni adatvédelmi nyilatkozatunkat.

A honlap átalakításának másik oka az volt, hogy az előző rendszer az üzemeltetés szempontjából nem volt elég flexibilis és hatékony. (Persze nem volt az egy rossz rendszer, egész sokáig bírta... :) Az ilyen irányú változásokból persze valószínűleg elég keveset fognak észrevenni a felhasználók, de azért ide írok egyet-kettőt. Egyik új feature, hogy a híreket módosíthatja vagy akár letörölheti annak beküldője. Hasonlóan járhat el a feltöltő a saját képeivel és albumaival is. Und so weiter & and so on & stb. :)

Regisztráció

A fentebb taglalt okokból kifolyólag szükség van tehát arra, hogy a család tagjai regisztráltassák magukat a portálon. Ezt például ide kattintva is megtehetik. A regisztráció során jó sok információt kérek be, ezek közül azonban csupán a felhasználói név, a valódi név és az e-mail cím megadása kötelező. A regisztráció elküldése után megvizsgálom, hogy az illető személy valóban jogosult-e arra, hogy a portál felhasználója legyen. Ha ez teljesül, akkor egy e-mailben értesítést kap a felhasználó a felhasználói nevéről (amely módosulhat, hogy megfeleljen bizonyos kitételeknek) és a jelszaváról. Ez a jelszó kódolatlan formában e-mailen jut el a felhasználóhoz, ezért arra kérek mindenkit, hogy rögtön az első adandó alkalommal változtassa meg. (A megváltoztatott jelszó előttem is titok marad. A jelszóváltoztatás azért is célszerű, mert egy automatikusan generált alfanumerikus jelszóról van szó, amit elég nehéz megjegyezni. Felírni pedig nem illik egy jelszót sem...)

Regisztrált felhasználó vagyok, de elfelejtettem a jelszavamat

Ha már korábban regisztráltál a portálra, emlékezel a felhasználónevedre és a portálon megadott e-mail címedre, akkor a baloldali menü „Elfelejtettem a jelszavam” menüpontjával megoldhatjuk a problémádat. Ezen menüpont alatt meg kell majd adnod a felhasználó nevedet és e-mail címedet. Ezek után a portál elektronikus levélben küldi el új jelszavadat, melyet az első belépésed után illik megváltoztatnod. (Megjegyezni nem muszáj, mert az egy elég nehéz feladat volna...) Ha nem emlékszel semmilyen konkrétumra sem, csak arra, hogy egyszer már regisztráltál, akkor írj egy e-mailt az oldal alján illetve az „Impresszumban” megadott e-mail címre, vagy regisztrálj újra a „Regisztrációs kérelem” menüpont alatt.

Ha mindez nem volt elég

Ha a fent leírtak nem adtak választ a kérdése(i)dre, akkor írj egy e-mailt a vidovszky-admin@f-labor.mkt.bme.hu címre.

Németh Ákos Ferenc
2005. október 4.